Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 30 października 2012

adżamsandali - czyli duszone warzywa vol. 1

Tym razem chcę wam zaprezentować nowe danie, które skonstruowałam w przypływie chęci. Inspirację zaczerpnęłam z pewnej książki, której tytułu niestety nie znam. Poniżej wrzucam oryginalną wersję przepisu.

Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: ok. 50 min.


2 bakłażany, 500 g pomidorów, 4 papryki, 300 g ziemniaków, 3 ząbki czosnku, 5 sporych cebul, ½ szklanki oliwy, zielony koperek, bazylia, pietruszka, kolendra, sól, pieprz.



Bakłażany umyć, pokrajać (ze skórką) w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne z papryki – pokrajać w paseczki, obrane ziemniaki – w dość duże plastry. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić bakłażany, paprykę, pomidory, ziemniaki, posiekaną drobno cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem, podlać gotującą się wodą lub bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać posiekaną zieleninę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz