Witam wszystkich!
Dawno tu nie zaglądałam. Świeży powiew wiosny zabrania mi siadać przed komputerem, a zima hamowała większe inicjatywy. Zanim powrócę do dawnego trybu pracy, proponuję sprawdzony przepis, który miałam okazję wypróbować w Polsce już kilkakrotnie. W Gruzji było to jedno z moich ulubionych dań.
Dodam, że obok chaczapuri czy khinkali (gruzińskich pierożków) bakłażany z orzechami to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju, zaś zmielone orzechy obok kindzi to najchętniej dodawana "przyprawa".
Bakłażany w sosie orzechowym
2 bakłażany tniemy w podłużne paski, nacieramy solą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby odsączyć wodę ze środka. Następnie smażymy z dwóch stron na patelni aż do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.
Farsz:
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- zielenina- pietruszka, koperek, liście kolendry, o ile jest dostępna
- ziarna kolendry
- sól, pieprz do smaku
- ostra papryczka jalapeno lub chili
- 4 ząbki czosnku
- ocet winny - 2-3 łyżki
Składniki miksujemy, następnie do masy dodajemy ocet winny i mieszamy. Farsz kładziemy na bakłażany, a następnie zawijamy je.
Smacznego!
![]() |
bakłażany przystrojone zieleniną i smażoną cebulką. Wersja mojej gosposi- Twarisy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz