Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 16 kwietnia 2013

A na obiad bakłażany

Witam wszystkich! Dawno tu nie zaglądałam. Świeży powiew wiosny zabrania mi siadać przed komputerem, a zima hamowała większe inicjatywy. Zanim powrócę do dawnego trybu pracy, proponuję sprawdzony przepis, który miałam okazję wypróbować w Polsce już kilkakrotnie. W Gruzji było to jedno z moich ulubionych dań.

Dodam, że obok chaczapuri czy khinkali (gruzińskich pierożków) bakłażany z orzechami to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju, zaś zmielone orzechy obok kindzi to najchętniej dodawana "przyprawa".

 

Bakłażany w sosie orzechowym

 

 

2 bakłażany tniemy w podłużne paski, nacieramy solą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby odsączyć wodę ze środka. Następnie smażymy z dwóch stron na patelni aż do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.

Farsz:

- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

- zielenina- pietruszka, koperek, liście kolendry, o ile jest dostępna

- ziarna kolendry

-sól, pieprz do smaku

- ostra papryczka jalapeno lub chili

- 4 ząbki czosnku

- ocet winny- 2-3 łyżki

Składniki miksujemy, następnie do masy dodajemy ocet winny i mieszamy. Farsz kładziemy na bakłażany, a następnie zawijamy je.

Smacznego!

bakłażany przystrojone zieleniną i smażoną cebulką. Wersja mojej gosposi- Twarisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz